Etiketler

Besinle İlk İmtihan

Çocuklarda 2-3 yaştan itibaren yeme alışkanlıkları ağır ağır biçimlenmeye başlar. Edinilen bu beslenme alışkanlıkları tüm hayatlarına dağılır. Sıhhatli alışkanlıklar edinirlerse, ileride karşılaşabilecekleri bir hayli kronik hastalığın gelişim rizikonunu üye indirgemiş olurlar. İlmi verilere göre sıhhatsiz beslenme alışkanlığı edinen ve fiziksel etkinlik düzeyi düşük olan çocuklar yetişkinlik dönemde sıkça sıhhat problemleri ile karşılaşmaktadırlar.

İlk Kaideler

Ağaç yaşken eğilir sözünü anımsayalım. Çocuklar üç-dört yaşlarına kadar genel kaideleri öğrenirlerse sonraki dönemlerde daha uyumlu olacaklardır. İki-üç yaşlar çocuğun beslenme ile ilgili disipline edilmesi şart olan yaşlardır. Disiplin, hayatı kolaylaştıran kaideler bütünü olduğundan, kendisi ile ilgilenilen, suallerine yanıt alan çocuklar ebeveynleri tarafından konulan kaidelere daha kolay uyum gösterecektir. Ancak bu uyumun iyice sağlanabilmesi için anne-baba meblağlılığı çok ehemmiyetlidir. Kaideler konulduktan sonra, annenin koyduğu kaideye baba, babanın koyduğu kaideye anne uymalıdır. Bir düzen oluştururken anne ve babanın ortaklaşa karar olması bu sistemin istikrarı için ehemmiyet taşımaktadır.

Besinlere Tanıdık Olması

İki-üç yaşını kaideleri ve belli bir düzeni öğrenerek geçiren çocuk üç-dört yaşlarda hayal dünyasının genişlediği bir döneme girer. Bu dönemde yaşına uygun kitaplar ve oyuncaklar ile zaman geçirmesi gelişimine pozitif katkı sağlayacaktır. Dört altı yaş arası yaratıcılık dönemi olarak adlandırılır. Çocuklarda resim yapma, müzik aleti ile ilgilenme.. bu yaşlarda başlar. Oyun hamurları, su dolu kaplar, boyalar vb ile oynamak çocuğa büyük keyif verir. Tam bu dönemde çocuklara mercimek, pirinç, fasulye gibi besinler oyun malzemesi olarak kullanması öğretilebilir. Çocuk bu malzemeleri ile zaman geçirirken hem eğlenecektir hem de farkında olmadan besinlere sempati duymaya başlayacaktır.

Yardımsız Yemek

Okul öncesi dönem çocuğu yemeğini yardımsız yiyebilir. Ancak çalışmalar, beş yaşa kadar da çocukların kendi başlarına yemek yiyememelerinin normal kabul edilmesi gerektiğini göstermektedir. Çocuk 6 yaştan sonra hala kendi yemeğini yiyemiyorsa bu vaziyete müdahale etmeli ve en kısa vakitte gerekenler öğretilmelidir. Çocuklar 4 yaşında kendi bıçağını dikkatlice kullanabilir ancak sert besinleri yardımsız kesmeleri çok olası olmayacaktır. Kesme işlemi 6 yaşından sonra iyice muvaffak olunabilir ve çocuklar ancak 7 yaşında yemekte tamamiyle yalnız bırakılabilirler. Çocuğun sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmasında anne babanın yapıcı desteği ve ona örnek olması en temel şarttır.

Taklit Dönemi

Okul öncesi dönem çocuğu taklitçidir. Biliyoruz ki erkek çocuk babayı, kız çocuk anneyi taklit eder. Çocuğun aile ile masada oturması uygun beslenme alışkanlığı kazanması için büyük ehemmiyet taşır. Anne veyahut baba yemek seçici ise çocuklarının da öyle yetişmesi beklenmektedir. Sözgelişi Kendileri süt içmeyen ve sütü sevmediklerini ifade eden ebeveynlerin çocuklarına süt içirmeleri kolay değildir. Ayrı olarak yemekte aşırı titiz davranılıyor (çocuğun üstüne dökmemesi, çevreye sıçratmaması konusunda daimi ikazlıyorsa) ve çocuklar fırça adıyorsa çocuğun olumlu beslenme alışkanlıklar geliştirmesi zorlaşır.

Yemek Seçme Başlar

Çocuğunuz besinleri tanımaya başlarken bu arada, ailelerin de tesiri ile, damak tadı oluşmaya başlar. Artık çocuğunuz bir yemek zevki ve tabii olarak besin tercihleri olmaya başlar. Okul öncesi dönem çocuğu, kimi besinleri beğenmemeye, tavır koymaya ve reddetmeye başlar. Bu yaş grubu çocuklar besin grupları içinde en az sebzeleri severler ya da en az sebzeye alıştırılırlar da diyebiliriz. Bu dönemlerde çocuklar besinleri karışık olarak tüketmekten hoşlanmazlar, sebebi ise besinleri tanıma konusunda yeni olmaları düşünülebilir. Besini tanıyabilecekleri şekilde görmek ister ve besinler elleri ile yiyebilecekleri şekilde olursa daha çok severler.

Bu yazı nişantaşı diyetisyen tarafından yazılmıştır.